Je kat scheren. Moet dat echt?

Soms komen er katjes in de trimsalon met klitten en vilt en de verwachting van de eigenaar dat ik dat er wel even uit kan kammen. Als je ze dan uitlegt dat kammen echt niet meer kan kijken ze me grote ogen aan en geven dan uiteindelijk maar toe dat er geschoren mag worden. 

Scheren is echt niet mijn standaard trimbehandeling maar in sommige gevallen wel echt de beste keuze. Ik leg je aan de hand van 2 casussen uit waarom:
 
Senna, die op het matje zit is een wat oudere poes met een moeilijke vacht. Ze laat haar baasje echt niet toe haar vacht te verzorgen of te kammen en maakt daarom enorme klitten en vilt in haar langere jas. Scheren, onder begeleiding van medicatie, is de slimste oplossing waarmee ze langdurig beter in haar vel blijft.
 
Loes, de kortharige poes heeft nog maar 2 tandjes in haar bekkie, ze is op haar 10e levensjaar gevonden op straat met een enorm uit de hand gelopen niesziekte en 2 kittens. Inmiddels mag ze al 3 jaar genieten van haar gouden mandje maar het leven daarvoor heeft wel een tol geeist rondom haar gebit en ademhaling. Daarom wast ze zichzelf niet, laat ze zich moeilijk kammen en heeft ze een vette mottige vacht met plukken en klitten. Loes knapt er aanzienlijk van op als ze geen last heeft van die jas die ze moet bijhouden. Dus ook voor haar is scheren het meest katvriendelijk. 

Scheren is bij vilt en klitten echt de enigste manier om de kat te helpen. Met kammen krijg je eigenlijk niet de echte klitten er uit gekamd en doet voor de kat verschrikkelijk veel pijn. Ga maar eens na als je zelf lang haar hebt met veel knopen. 

Soms kan ik veel doen met een kam hoor, sommige klitjes zijn klein genoeg om even weg te knippen en de rest uit te kamen. Natuurlijk heeft dit de voorkeur maar geloof me als ik aangeef dat als een kat geschoren moet worden, dat dit dan ook echt de enigste oplossing is 😉

Heb je nog vragen over dit onderwerp? 

Stuur me gerust een whats-appje of mailtje via info@dekattenbarber.nl. Dan probeer ik jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. 

p.s.: Er is een heel leuk boek over katten trimmen van Miranda Geerlings!
Deze is te bestellen als gewoon boek, maar ook als e-boek op www.4cats.nl

Interessant artikel? Deel hem gerust, maar vermeld wel mijn naam of
De Kattenbarber:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email