Help! Mijn kat heeft klitten

Op een dag ben je je kat aan het aaien en ineens denk je; he! Wat voel ik daar. Je kijkt even beter en komt tot de conclusie dat dit een klit is. Hier een aantal tips die je kan doen en wat je vooral niet moet doen!

Tip 1: Ga na of jouw klitten bij jouw kat niet medisch veroorzaakt wordt.

Klitten kunnen bij alle katten voorkomen. Ook jouw Europese korthaar of huis- tuin- en keukenkat kan ineens klitten krijgen. Meestal ligt er dan wel iets medisch aan ten grondslag. Zeker als hij al 10 jaar gewoon onderhoudsvrij is geweest. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld tandsteen of iets anders in zijn bek, overgewicht, artrose of een andere aandoening waardoor de kat zijn vacht niet meer verzorgd. Laat daarom, als jouw kat nooit vachtproblemen heeft gehad, ook je kat medisch nalopen om te kijken wat zijn vachtproblemen veroorzaakt.

Tip 2: Kam je kat (regelmatig)

Als je jouw kat kamt zie je klitten als ze net ontstaan. Vaak kun je dan nog met een rechte kam de beginnende klitjes er uit kammen. Nu begrijp ik heus wel dat je jouw korthaar niet wekelijks kamt en dit hoeft waarschijnlijk ook niet maar heb je een main coon met z’n mooie lange jurk onder aan z’n buik dan is het wenselijk om deze een keer per week wel door te kammen. Het is niet noodzakelijk dat je hiermee veel haren er uit kamt maar vooral de haren (zeker rondom de oksels) los kamt.

Tip 3: Ga NOOIT zomaar knippen.

De kans dat je, tijdens je goedbedoelde poging om de klit te verwijderen, de kat beschadigd met de schaar is enorm groot. De kattenhuid is zeer flexibel en gevoelig. Als je de klit vast pakt til je de huid mee op en als je dan knipt, knip je zo door de huid heen. Je voelt dit echt niet, het knipt namelijk net zo makkelijk als papier. Gevolg? Met spoed naar de dierenarts voor een hechting of een ontstoken wondje als je dit niet behandeld. Wil je toch knippen? Probeer dan eerst een kam onder de klit te krijgen en knip over de kam heen te klit weg. Dan kan je nooit in de huid knippen.

Tip 4: Maak een afspraak bij een trimsalon

Heeft je kat meerdere klitten en kan je dit niet meer onder controle houden? Of heeft je kat een grote klit of zelfs vilt. Ga dan helemaal niet zelf aanmodderen maar maak een afspraak bij een kattentrimsalon. We kunnen je dan helpen door de klit weg te scheren of er uit de kammen met speciale materialen. Verwacht geen wonderen; een kat in het vilt kan echt alleen maar geschoren worden. Vilt en klitten doen pijn dus wacht niet te lang met het maken van een afspraak als je het zelf niet meer lukt.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? 

Stuur me gerust een whats-appje of mailtje via info@dekattenbarber.nl. Dan probeer ik jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. 

p.s.: Er is een heel leuk boek over katten trimmen van Miranda Geerlings!
Deze is te bestellen als gewoon boek, maar ook als e-boek op www.4cats.nl

Interessant artikel? Deel hem gerust, maar vermeld wel mijn naam of
De Kattenbarber:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email