Je kitten wennen aan een trimbeurt

Vrolijk huppelt er een bolletje wol door je woonkamer. Jij bent trotse eigenaar of eigenaresse geworden van een prachtig kitten en wil deze natuurlijk de beste zorg geven die er is. Je kamer ligt vol met speeltjes, een krabpaaltje en een geschikte kattenbak met lage instap voor je kitten in de hoek.

Maar vaak vergeten we dat dit bolletje wol ook een vachtje heeft die verzorgt moet worden. En hoe begin je daarmee als zo’n klein wervelwindje die alleen maar wil spelen en in je handen wil hangen? Dat lees je in deze blog!

Als je kat later groot en sterk is, wil je dat hij zich lekker ontspannen laat borstelen en dat hij dit als een fijn wellnessmomentje ervaart! Zeker als hij ook nog eens uitgroeit tot een prachtige langharige kat. Maar ook voor kortharige exemplaren is het fijn als je gewoon verzorgende handelingen mag uitvoeren, zoals nagels knippen en een borsteltje door zijn vacht halen. Het komt vroeg of laat een keer voor dat ook jouw kortharige kat een borstelbeurt nodig heeft. Misschien omdat hij het halve bos heeft meegenomen of omdat je hem moet behandelen met een vlooienkam.

Redenen genoeg dus om op jonge leeftijd op een positieve speelse manier de kam en het trimmen te introduceren. Daarvoor heb ik dit stappenplan voor je gemaakt:

Stap 1: Zorg dat je jouw kitten overal mag aanraken

Sommige kittens zijn angstig op het moment dat ze bij je komen wonen. Investeer daarom eerst in de relatie met jouw kitten. Pas als je hem lekker mag aaien, kroelen en met hem kan spelen kan je kijken of je ook eens aan zijn pootje mag komen. Ik besteed later nog een blog over het aanleren van verzorgende handelingen, zoals tanden kijken en nagels knippen.  

Stap 2: Introduceer alle hulpmiddelen

Als je jouw kitten overal mag aanraken en hij of zij ervaart hier geen stress van dan kan je door naar de volgende stap. Je kan je trimmaterialen introduceren. Leg bijvoorbeeld het nagelschaartje en de rechte kam klaar. Laat hem hier aan snuffelen en haal een keer de kam over zijn rug, waar die het fijn vond om geaaid te worden. Vind hij dit okee? Beloon dan met een voertje of iets anders prettigs. Probeer nu eens of je de kam eens keer vaker kan gebruiken zonder dat je kitten het spannend vind. Na 3 halen stop je, beloon je weer met lekkers en stop je de borstelbeurt en ga je over naar spelen of iets anders. Belangrijk is dat je de kambeurt nog niet ziet als kambeurt maar korte gewenning wat fijn en leuk is voor jouw kitten.

Als je kitten er heerlijk voor gaat liggen kan je natuurlijk ook belonen met meer kammen. 

Stap 3: Leer hem ook de moeilijke plekjes.

De rug en hals kammen lukt voor vaak veel eigenaren wel. Ik zie daarom in de trimsalon de meeste klitten in de oksels en tussen de achterpoten. Dit zijn ook de moeilijkste plekjes om te trimmen. Wat je kan doen is je kitten aanleren dat als hij zit dat je soms zijn voorpootje mag optillen. Je tilt een keer een voorpootje op en beloont meteen met iets lekkers of een spelletje. Dit herhaal je (niet achter elkaar maar verspreid over een paar dagen/weken) totdat hij dit niet meer zo spannend vind. Je forceert niks! Als je eenmaal ontspannen zijn pootje kan optillen, kijk dan eens of je langzaam de kam over het okseltje kan halen.

Tussen de achterpoten en de buik is moeilijker. Voor sommige katten werkt het goed om ze op jouw schoot met hun voorpootjes op te tillen waarbij de rug rug tegen jouw buik aan komt en ze op hun achterpootjes staan. Doe dit nooit door ze in hun nekvel te pakken! Dit doet heel erg veel pijn. Til hem voorzichtig op met jouw arm onder de voorpootjes en breng hem dan omhoog, waarbij hij met zijn achterpootjes op de tafel, of jouw bovenbenen gaat staan. Gaat dit goed, dan zet je hem weer neer, beloon je met lekkers en oefen je dit een paar dagen dat hij dit niet meer erg vind.

Een andere methode is hem kriebelen in zijn of haar nek tot hij zelf zijn buikje aanbied. Alleen is dit voor sommige katten helemaal geen signaal van ‘oh lekker, ga door!’, maar maken ze zich klaar om je vast te pakken met zijn voorpoten of achterpoten. De buik is een plek die kwetsbaar is dus katten vinden dit vaak spannend. Borstel daarom maar kort op de buik en zorg dat je met rust en ontspanning de kat hier behandeld. Als je nu gaat forceren is de hele positieve ervaring van de borstelbeurt, waar je zo hard aan hebt gewerkt, helemaal weg en kan je weer van voor af aan beginnen!

Stap 4: Maak een kittenafspraak bij een trimmer

Bij de socialisatie van een goede trimbeurt hoort, voor veel langharige katten, ook een bezoekje aan een trimsalon. Als je jouw kat in zijn jeugd al regelmatig zonder vachtproblemen even laat wennen in een trimsalon en de trimster, dan kan hij ervaren dat het hier niet spannend maar juist leuk is. Vaak knippen trimsters de nageltjes even, halen een kammetje door zijn vacht en spelen even met hem of haar zodat hij met een positieve ervaring weer terug het mandje in gaat. De meeste gespecialiseerde kattentrimsalons doen dit soort kennismakingen gratis of tegen een gereduceerd kittentarief.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? 

Stuur me gerust een whats-appje of mailtje via info@dekattenbarber.nl. Dan probeer ik jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Ik wens je veel plezier en geluk met jouw kitten!

p.s.: Er is een heel leuk boek over katten trimmen van Miranda Geerlings!
Deze is te bestellen als gewoon boek, maar ook als e-boek op www.4cats.nl

Interessant artikel? Deel hem gerust, maar vermeld wel mijn naam of
De Kattenbarber:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Kattenbarber

Lugtenbergweg 35
8071Xg Nunspeet

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Contact

Route:

Volg ons op:

Nieuwsbrief ontvangen?